19 Kasım 2010 Cuma

Zor yöneticileri yönetmenin zorluğu.

     Yönetmek... Aslında kulağa çok zorlu ve sadece yeteneği olan insanların yapabileceği bir iş gibi geliyor başta. Fakat her insan bir yöneticidir aslında. Farkında olmadan hepimiz bir yöneticiyiz ve dünyanın en zor şirketinin yöneticisi, yani kendimizin... Doğdumuz andan itibaren verdiğimiz kararlar, yaptığımız yanlışlar, kazandığımız başarılar, kaybettiğimiz oyunlar... Gerçekten ne kadar da bir şirkete benziyoruz değil mi? Bazılarımız iflas ediyor, bazılarımız hasılat rekoru kırıyor. Başta sadece kendimizi yönettiğimiz bu şirket zamanın ilerlemesiyle bir holding oluyor ve başlıyoruz bir sürü küçük şirket yönetmeye. Aile içindeki durumlarımız, okuldaki sınavlarımız, iş hayatındaki streslerimiz ve evlilik hayatındaki zorluklarımız... Hepsi küçük küçük şirketler halinde ortak oluyorlar bize. Ve tabi ki de bu küçük şirketler içindeki bir sürü çalışan, yani çevremizdeki insanlar.

     Her şirketin başarılı olamadığı gibi her insan da maalesef başarılı olamıyor. Hele işler büyüyünce çok zorlu ve sıkıntılı bir yolda yürümeye başlıyoruz. Bazı şirketlerimizi batırıyoruz işleri küçültüp tek bir yere odaklarınıyoruz ve bu karmaşık yapı içinde gidip geliyoruz. İşte insan bu kadar önemli bir yönetici. Nasıl yönettiğinin sadece kendisini değil diğer insanları da etkilemesi de kaçınılmaz. Ve bu karmaşık ve zorlu insanı bir matematik problemi gibi çözmek zorunda olan bir departman var. O da insan kaynakları.

      İnsan kaynakları bölümünün ne kadar zorlu, hassas ve ne kadar özen görmek isteyen bir dal olduğunu bu küçük insan tanımından bile çıkartabiliriz. Çünkü insan kaynakları yöneticileri ve bizler gibi insan kaynakları yöneticisi adayları bu karmaşık yöneticileri en iyi verimi verebilecekleri yöneticilerin ellerine teslim etmek zorunda. Ne kadar fazla yönetici kelimesi kullandım değil mi? Çünkü hayatımız bir yönetimden ibaret...

2 yorum: