24 Kasım 2010 Çarşamba

Serbest meslek? Peki ne kadar serbest?

    Hemen itiraf etmeliyim ki başlığım çalıntıdır, Cem Yılmaz'ın bir esprisinden çalmış bulunmaktayım. Aslında çok da doğru bir söylem yapmış Cem Yılmaz. Ülkemizde sürekli insanların yaptığı bir meslek var, bizim de sık sık duyduğumuz, "Serbest Meslek" ama ne olduğunu kaçımız biliyor meçhul ya da bilenlerimizden kaç kişi doğru biliyor o daha da meçhul. Bu yazımda çok bir bilgim olmasa da derslerde öğrendiklerimle sizlere kısaca serbest mesleği açıklayacağım.

    Serbest mesleğin tanımını yapmak gerekirse; ticari niteliği olmayan işlerin, bir iş verene bağlı olmadan, kendi şahsi mesai ve mesleki bilgiye dayandırılarak yapılmasıdır. Yorumdan da anlaşıldığı üzere aslında gerçekten de bir meslek fakat, Türkiye'de "serbest meslek"  tabiri literatüre daha çok belli bir işi olmayan, koşullara göre değişik işler yapabilen kişileri tarif etmek için kullanılabilmektedir.

    Gün geçtikçe internetin hayatımızdaki öneminin artmasıyla serbest mesleğin de hayatımızdaki öneminin artacağı ön görülmektedir. İş yerine gidilmeden internet üzerinden halledilen işler ve böylece hem yol hem de zaman açısından yapılan kazançlarla iş verenin maliyetini düşüreceği bir gerçek. Ve böylece ileri zamanlarda önemi arttıkça "serbest meslek" çalışma koşullarının sağlanması için yasaların olacağı öngörülmektedir. Çünkü verilen bu emeğin sendikalaşması ve yapılan işin ücret anlamında insan gücü maliyetini çok ucuz olarak değerlendirilmesi de bir eleştiri konusudur.
    
     Pek fazla derine inmeden kafamızdaki "serbest meslek" ile oluşan soru işaretini kaldırmaya çalıştım. Sanırım hepimizin öğrenebileceği farklı şeyleri olan bir meslek dalı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder