22 Aralık 2010 Çarşamba

Maliyeti düşük, getirisi büyük...

    
      Ne kadar güzel bir başlık değil mi? Kim istemez ki böyle birşeyi. Maliyeti çok düşük  fakat bunun karşılığında getirisi çok büyük olacak. Böyle bir şey var mıdır diye düşünmeyin. Çünkü hepimizin sahip olduğu bir şeyden bahsediyorum aslında. Kullandığımız sözcükler!

    Hal Urban bunu keşfedip yazmış bizlere. Kitabın adı: Olumlu Sözcükler Etkili Sonuçlar. Hemen bir kişisel gelişim kitabı olarak düşünmeyin çünkü normal kişisel gelişim kitaplarından çok üst düzeyde sizi içine alıp "geliştiriyor". Bir insanın sözcükler sayesinde nasıl yükselip büyüdüğünü ya da bunun tam tersi olduğunu görüyoruz. Yazar olumsuz yönleri anlatmaktan pek memnun değil bize genelde olumlu tarafını göstermiş. Ama biraz ders almamız ve birşeyleri anlamamız için olumsuz bir bölümde ayırmış bizler için.

   Hiç düşündünüz mü gün içinde söylediğiniz sözcükler sizleri ve çevrenizdekileri nasıl etkiler. Ya da sözcüklerin sizi aslında nasıl da iyileştirdiğini. İlk başta düşünelim diye yazar bizlere sözcüklerin ilk öneminden bahsediyor. Konuşma dilinin bulunmadığı ilk çağlarda insanların yaşadığı zorluklardan. Düşünsenize eğer dil olmadan rahatça anlaşabilseydik neden insanlar duvarlara resimler ya da değişik sesler çıkartma ihtiyacı duydular? Çünkü onlar, dil olmadan anlaşılamayacağını daha dilin anlamını bile bilmeden ilk zamanlarda anlamışlar ve bu yüzden bu yöntemleri bulmuşlar. Ve böylece çıkan resimler değişik harfler bizleri bu güne kadar getirip iletişimimizin son noktalarına çıkartmıştır.

    Evet dili bulduk, sözcükler ağzımızdan dökülmeye başladı. Fakat bunları nasıl kullanabileceğimizi bulabildik mi? Hala ne kadar zor bir iş yaptığımızın farkına varmadan harcıyoruz güzel kelimelerimizi. Onları yerlerinde kullanmayarak ziyan ediyoruz belki de. Aslında sözcükler hayat bile kutarır. Bunun için çok güzel örnekler var kitapta ve bir örnek de yazarın kendisinden. Aslında düşününce bizim de ne çok örneklerimiz var. Tam en kötü anlarımızda, herşeyin bittiğini düşündüğümüz anlarda birde başkasından bir söz duyarız ve bize güç verir. O bize inandığını anlatır, biz de bu sayede kendimize önemli olduğumuzu fısıldarız içten içe. Çünkü karşı taraf başarmıştır, sözcüklerini iyi seçmiştir. Çünkü sözcükler tercihlerdir.

    Konuşurken tercih yaptığımızı bilmeden konuşuyoruz. Ama içimizde sürekli bir tercih telaşı var farkında olmadan. Ve bu tercihleri eğer doğru yönde yaparsak bizi ve çevremizdekileri güçlendiriyor ve her zaman iyi hissettiriyor. Yaptığınız yanlış tercihler de olmuştur. Şimdi bir düşünün farkına varmadan acaba kaç kişiyi kırdınız. Düşünmeden konuştuğunuz için kimleri üzdünüz istemeyerek. Ya da aynısını size yaptılar. Eminim çoktur. Ve hepsinin bir nedeni var o da yanlış seçilmiş sözcükler.

    Peki insanlara bu kadar sözcük kullanmadan önce yaptığımız çok büyük bir şey var. O da selamlaşmak. Çoğumuzun kaçtığı, yapsak da geçiştirmek için kullandığımız selamlaşma. Kitapta etkili selamlaşmanın ve gerektirdiklerinin önemlerini açıklamakta. Mesela benim en dikkatimi çeken şey birine selam verirken ona ismiyle hitap etmemiz gerektiği oldu. "merhaba merve"  ne kadar da bana özel biz söz değil mi? Bana yapılan bir selamlaşma olduğunu nasıl da iyi ifade etmekte bu cümle. Sizde deneyin görüceksiniz ki kendinizi ve karşınızdakini daha iyi hissettirecektir.

   Bunlardan sonra insanlarla konuşmalarımızda onları yüreklendirip olumlu yönde etkileyebildiğimizi görebilmemiz gayet güzel olacaktır. Özellikle çocuklar üzerindeki etkisi çok büyük. Onların gelişme çağlarında yaptıkları şeylerin karşısında sözlediğimiz sözcükler, bu davranışlarının devamlılığını ya da sona ermesini sağlar. Çocuklar sadece yaramazlık yapmazlar. Hepimizden daha da yaratıcı bir kişiliğe sahip olurlar. Bu yaptıklarını küçümsemek yerine ya da büyütebiliriz. Onların gelişmesi olumlu yönde etkilenecektir.

   Bu olumlu verdiğimiz mesajların bir de tam tersi var. Aşağılamak, küfür etmek, küçük görmek ve bunların nicesi. Kitapta yazarın yaptığı araştırmalarda göreceksiniz ki olumlularla aralarında ki fark okurken bile sizin canınızı sıkıyor. Dediğim gibi sadece okurken. Bir de duymak aslında ne kadar da kötü. İnsanların güvenlerini kırmak sadece onlara değil herkese zarer verir. Evet "zarar vermek". Olumsuz sözcüklerin yaptığı şey tam da bu "zarar vermek". Belki de insanların hayatını tamamen etkileyen zararlar... Çünkü söylenen sözcükler içimiz de kalırlar, hem de ömrümüzün her anında ortaya çıkmak için pusuya yatarak kalırlar.

   Bildiğimizi sandığımız ama gerçekten sandığımız sözcüklerin çok ama çok farklı bir yönünü anlatan bu kitap hepimizin okuması, anlaması içimizde öğütmesi ve uygulaması gereken bir kitap. Yaşamı değer kılan sözcüklerin nasıl da büyük getirilere sahip ve nasıl da etkili birer kavram olduklarını çok net görebiliriz. Ben az da olsa farkına vardım, sizlerin de getirileri büyük "işler" yapmanız dileğiyle :)

8 yorum:

  1. ellerine sağlık mervecim sanki bir editörün köşe yazısını okuyorum,kitabı en kısa zamanda alıp okuyacağım 'sözcükler' merak uyandırdı..

    YanıtlaSil
  2. bir kaç eklemede ben yapayım hazır iyi olduğum bir konu.
    şimdi fark edilmiştir,karşınızda konuşurken aslında düşündüğünüzde 2 saniyelik bir fikrin nasıl olup saatlerce süren bir konuşma silsilesine dönüştüğünü.Açıklamama izin verin.
    Konuşurken aslında bir noktayı referans alırız.Aynı matematikte yaptığımız gibi her ifadenin doğduğu bir olgu seçeriz ve bu olgunun oluşabilmesi için öteki deneyim,bilgi veya muhakeme ile doğan bunların yenilerini sürekli olarak birbirine bağlarız.Zincirleme bir tepkime şeklinde giden bu mekanizma aynı bir bitkinin büyümesine benzer.Bu sebeple genelde makalelerde 'anahtar kelime' diye geçen ifadenimler bunlara ışık tutar.
    Şimdi bütün bunları düşündüğümüzde konuşmamıza referans aldığımız olgunun beynimizdeki simgesi olan kelimelerin önemi daha da netlik kazanacaktır.Unutulmamlarıdır ki tek bir kelime,tarih boyunca çağ açıp çap kapatmış,kralların boyunlarını vurdurmuş veya nice güçlüyü sefil birer dilenci haline sokmuştur.Bu sebeple kelimeler yadsınamayacak şekilde,fikirlerin kapları olmalarından ötürü en büyük güçlerden biri olarak yerini her zaman muhafaza edecektir.

    Bu bahsettiğim mevzunun önemini daha iyi anlamanız adına bu kitabı okumanızı şiddetle öneririm.Kendinize katkı sağlayacak şekilde gelişmeniz dileği ile...

    Anahtar kelimeler:kelime,referans,zincirleme.

    YanıtlaSil
  3. Bu fikri,kendine has üslubu ile anlatmak istediğini kolayca etrafına aktarabilen,benim gibi kasıp karman çorman cümlelerle karşısındakini yoran birine hatırlatan kadim dostum merveye teşekkürlerimi ne kadar sunsam az.Ben yazsam aynı yazıyı kimse okumaz.Zevkli üslubu ile herkese kendisini okutabilen bir kişinin yazısını okuma fırsatı bulup blulaşan fikirlerimi açabilme şansı bulduğum için ayrıca teşekkür ederim.Yazıların devamı arzusu ile.

    YanıtlaSil
  4. ikinize de çok teşekkür ederim beğendiğinize sevindim:)

    YanıtlaSil
  5. ''Bildiğimizi sandığımız ama gerçekten sandığımız sözcüklerin çok ama çok farklı bir yönünü anlatan bu kitap hepimizin okuması, anlaması içimizde öğütmesi ve uygulaması gereken bir kitap.'' güzell :) okuyalım o halde :)

    YanıtlaSil
  6. çok başarılı bir yazı olmuş.bu yazıyı ookuduktan sonra içimde büyük bir merak uyandı bu kitaba karşı en kısa zamanda okuyacağım.

    YanıtlaSil
  7. bu kıtabı okudugunu gordugumde zaten merak etmıstım ama sımdı bu yazıyı gorunce ıyı bır kıtap oldugu dusuncesı netlestı bende.cıdden cok ıyı bır yazı olmus ;)

    YanıtlaSil
  8. teşeşkür ederim duygucuğum beğendiğine çok sevindim:) sizlere de çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil